Alleen reizen als vrouw: voordelen en waar je op moet letten

In één reis afhankelijk en zelfstandig worden: alleen reizen als vrouw heeft veel voordelen. Je krijgt nieuwe sociale contacten en je leert jezelf echt kennen zonder je vertrouwde thuisbasis. Het geeft je een gevoel van ultieme vrijheid en onafhankelijkheid.

Maar toch is het ook belangrijk om goed te kijken waar je als vrouw makkelijk heen kunt en hoe je jezelf het best kunt presenteren tegenover de locals. Niet alle landen zijn even vrouwvriendelijk en je wilt niet in vervelende situaties terechtkomen. Lees daarom mee met welke tips jij een topreis tegemoet gaat.
 

Waar gaat de reis naartoe?

Als eerst is het van belang om te kijken naar welke bestemming te gaat. Kijk goed naar de vrouwvriendelijkheid in het land waar je heen wilt. Zo zijn Australië, Nieuw-Zeeland en Scandinavië goede opties, maar ook Canada en Japan staan bekend als veilige bestemmingen waar je als vrouw prima kunt vertoeven. Je kunt je hier prima redden met de Engelse taal. Wat minder veilige bestemmingen zijn onder andere India, Brazilië, Egypte en Colombia.
 

Reizen met het openbaar vervoer

Alleen reizen als vrouw betekent ook dat je van de ene naar de andere plek moet verplaatsen met diverse transportmiddelen. Gebruik alleen taxi’s waarvan de chauffeur zich kan identificeren met een legitiem taxi-nummer. Stap ook alleen in een taxi bij een taxi-standplaats in een veilige buurt. Ook is het belangrijk om duidelijk te zijn en zelfverzekerd over te komen, zo ben je minder snel een doelwit.
 

Kleding: houd het gepast

Om zo veilig mogelijk over straat te gaan is het als vrouw belangrijk je netjes te kleden. Draag geen uitdagende kleding en bedenk goed in welk land je bent. Het is sowieso van belang om geen aandacht te trekken met je kleding.

Maar ben je in een islamitisch land zoals Marokko of Turkije? Draag dan zeker geen korte broekjes of hemdjes. Ook is het in sommige landen handig om je haar te bedekken, zeker als je blond bent.
 

Overige tips

Houdt regelmatig contact met vrienden of familie thuis. Ga je een paar dagen naar een meer afgelegen gebied? Laat dit weten voor je eigen veiligheid. Bekijk van te voren ook goed in welke accommodatie je wilt verblijven. In een hostel ontmoet je vaak veel andere mensen, maar daar is het ook belangrijk om goed op je spullen te letten. Daarnaast is het van belang om een kopie te maken van je paspoort en zorgverzekering voor het geval je deze nodig hebt.