Tips voor de solo-reiziger

In je eentje een stedentrip doen of voor een langere tijd backpacken: alleen reizen is een grote stap om te nemen. Twijfel je nog? Velen zijn je al voorgegaan en hadden de ervaring van hun leven.

Er zitten veel voordelen aan alleen reizen. Je ontmoet sneller nieuwe mensen, je ervaart vrijheid die je nog nooit eerder gevoeld hebt en je leert jezelf kennen: je stapt uit je comfortzone. Als je op reis gaat zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden, zodat jij een onbezorgde reis tegemoet gaat.
 

Een goed begin is het halve werk

Wanneer je van plan bent om alleen op reis te gaan is het belangrijk om van te voren alles goed te plannen. Dit maakt het makkelijker voor jezelf voor en tijdens je reis. Bedenk goed waar je heen wilt en waar je gaat overnachten. In een hostel, bed & breakfast of een klein pension zul je sneller medereizigers en locals ontmoeten dan wanneer je in een hotel of luxe appartement verblijft. Zoek ook uit wat je op locatie wilt bezoeken. Zo’n planning is een handige houvast, maar je kunt er ook gemakkelijk van afwijken wanneer je nieuwe vrienden maakt en daarmee dingen gaat doen.
 

Verstandig inpakken

Wat neem je mee op reis? Natuurlijk je belangrijkste documenten zoals paspoort, creditcard en losgeld, maar ook kleding is onmisbaar. Om te voorkomen dat je een gigantische koffer of een boordevolle backpack, is het goed om een duidelijke indeling te maken van de kleding die je gaat dragen. Ga je naar een warme locatie? Neem vooral dunne kleding mee en één dik exemplaar voor de zekerheid. En als jouw bestemming wat koeler is moet je wat dikkere kleding meenemen. Neem niet teveel mee, maar alleen wat je nodig hebt.
 

Vooruit denken

Bedenk van te voren goed wat je uitgaven ongeveer zullen zijn. Met een financieel plan weet je wat je staat te wachten en kun je ook wat geld achterhouden voor een eventuele noodsituatie. Ook kun je met een financieel plan beter in de gaten houden wat je uitgeeft, zonder dat je ineens zonder geld zit.
 

Houd het thuisfront op de hoogte

Laat je familie en vrienden weten waar je bent. Bel ze af en toe, of spreek eens in de zoveel tijd af via Skype. Als je in een hostel of andere accommodatie verblijft en je ’s avonds met iemand af gaat spreken, is het slim om een briefje achter te laten met informatie over waar je heen gaat en met wie. Voor je eigen veiligheid is het goed dat mensen weten waar je bent.