Waarom alleen reizen zo verrijkend is

Wat zijn de voordelen van een soloreis en waarom zou je alleen gaan als je ook met je vriend of vriendin kan gaan reizen?

Toch heeft alleen reizen de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Je leert jezelf kennen en bent de baas over alles. Van niemand afhankelijk en klaar om kennis te maken met nieuwe mensen: dit is waarom alleen reizen zo leuk is.
 

Kom uit je comfortzone

Of je nu introvert bent of extravert: wanneer je alleen reist ben je op jezelf aangewezen. Ook als je het spannend vindt om contact te leggen met anderen of de weg vragen aan een vreemde, tijdens je soloreis moet je deze grenzen verleggen om verder te komen. Zo leer je jezelf beter kennen en zul je merken dat het ontzettend goed voelt om uit je comfortzone te stappen. Als extravert kan het juist een verademing zijn om helemaal tot jezelf te komen en rust om je heen te ervaren.
 

Je bent van niemand afhankelijk

Als je met een vriend of vriendin op reis gaat, kunnen er na verloop van tijd irritaties ontstaan. Het kan zijn dat je reisgenoot toch andere interesses heeft, geen zin heeft om te bezoeken wat jij graag wilt zien of na verloop van tijd toch helemaal geen ideale reispartner blijkt te zijn.

Als je alleen gaat ben je compleet afhankelijk en kun je zelf doen wat je wilt. Een dagje alleen maar aan het strand liggen of juist de hele dag eropuit naar musea: je hebt alles in eigen hand!
 

Sluit nieuwe vriendschappen

Alleen reizen en overnachten in een hostel betekent dat je veel mensen zal ontmoeten die ook alleen op reis zijn. Je sluit vaak gemakkelijk contact door elkaar gewoon aan te spreken of soms kan alleen een lach al een gesprek openen. Soms kun je slechts een dagje met iemand optrekken of alleen ’s avonds met een groep medereizigers uit eten gaan. De volgende dag heb je gewoon weer voor jezelf. Als zo’n nieuwe vriendschap goed voelt kun je ook wat langer met iemand optrekken. Dat is helemaal aan jou.
 

Wordt zelfstandiger

Je bent helemaal alleen op reis en dat betekent dat je zelf alle beslissingen moet maken. Jij bent de baas over je planning, je uitgaven en doet alles op je eigen moment. En dat geeft een heel goed gevoel. Je bent zelfstandig en dat geeft zelfvertrouwen. Juist tijdens zo’n reis leer je jezelf kennen en ben je gefocust op het hier en nu.